Aby zrobić ten prosty obiad musisz dysponować:
- min. 1 h czasu
- 1 lub dwoma torebkami ryżu
- piersiami kurczaka (filety) (porcja za ok. 4-5 zł)
- pieczarki (200-400 gram = ok. 15 pieczarek średniej wielkości)
- średnia cebula
- czerwona fasola / kukurydza konserwowa (w puszkach)
- kilka pasków czerwonej papryki
- oliwa lub olej i trochę masła
- przyprawy (sól, pieprz), opcjonalnie curry i inne np. przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
- Pokroić piersi z kurczaka w kostkę lub cienkie paski
- Przypraw kurczaka solą i białym pieprzem, a także innymi przyprawami wedle uznania i pozostaw go aby wchłonął przyprawy
- Obierz pieczarki i pokrój w kosteczkę lub plasterki
- Posiekaj cebulę (będziemy ją dusić z pieczarkami:)
- Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cząstki kurczaka, przykryj, przewracaj co kilka minut, smażysz aż mięso zarumienieje oszołomione Twoimi zdolnościami kulinarnymi, przypraw podczas smażenia czymś co lubisz.
- Dodaj masło (lub olej) do niewielkiego garnka, tak aby podczas duszenia nie przypalały się składniki. Dodaj posiekane pieczarki, cebulę i ewentualnie inne składniki. Posól, przypraw. Pieczarki puszczą soki, wszystko dusisz pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Duś aż zmiękną.
- Ugotuj ryż w posolonej wodzie (od kilku do kilkunastu minut, napisane na opakowaniu ryżu)
- Wlej (wsyp) zawartość pieczarkową (z naturalnym sosem) na patelnię
- Wsyp ryż na patelnię
- Dodaj inne składniki np. kukurydzę, paprykę, fasolę czerwoną, przypraw wedle upodobań
- Podsmażaj na małym ogniu aby ogrzać – mieszając, spróbuj czy Ci smakuje :)
- Zdrowe, pożywne, smacznego!
warto spróbować wersję z indykiem i minimalnym dodatkiem sosu pomidorowego :)