Potrawka ryżowa

Aby zrobić ten prosty obiad musisz dysponować:

  • min. 1 h czasu
  • 1 lub dwoma torebkami ryżu
  • piersiami kurczaka (filety) (porcja za ok. 4-5 zł)
  • pieczarki (200-400 gram = ok. 15 pieczarek średniej wielkości)
  • średnia cebula
  • czerwona fasola / kukurydza konserwowa (w puszkach)
  • kilka pasków czerwonej papryki
  • oliwa lub olej i trochę masła
  • przyprawy (sól, pieprz), opcjonalnie curry i inne np. przyprawa do gyrosa

Przygotowanie:

  1. Pokroić piersi z kurczaka w kostkę lub cienkie paski
  2. Przypraw kurczaka solą i białym pieprzem, a także innymi przyprawami wedle uznania i pozostaw go aby wchłonął przyprawy
  3. Obierz pieczarki i pokrój w kosteczkę lub plasterki
  4. Posiekaj cebulę (będziemy ją dusić z pieczarkami:)
  5. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cząstki kurczaka, przykryj, przewracaj co kilka minut, smażysz aż mięso zarumienieje oszołomione Twoimi zdolnościami kulinarnymi, przypraw podczas smażenia czymś co lubisz.
  6. Dodaj masło (lub olej) do niewielkiego garnka, tak aby podczas duszenia nie przypalały się składniki. Dodaj posiekane pieczarki, cebulę i ewentualnie inne składniki. Posól, przypraw. Pieczarki puszczą soki, wszystko dusisz pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Duś aż zmiękną.
  7. Ugotuj ryż w posolonej wodzie (od kilku do kilkunastu minut, napisane na opakowaniu ryżu)
  8. Wlej (wsyp) zawartość pieczarkową (z naturalnym sosem) na patelnię
  9. Wsyp ryż na patelnię
  10. Dodaj inne składniki np. kukurydzę, paprykę, fasolę czerwoną, przypraw wedle upodobań
  11. Podsmażaj na małym ogniu aby ogrzać – mieszając, spróbuj czy Ci smakuje :)
  12. Zdrowe, pożywne, smacznego!

 

1 myśl na temat “Potrawka ryżowa

  1. enka

    warto spróbować wersję z indykiem i minimalnym dodatkiem sosu pomidorowego :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.